7 tips voor het wassen van kleding

Citroenzuur als wasverzachter

Citroenzuur is een alternatief voor conventionele wasverzachters uit de supermarkt of drogisterij. Gebruik deze wasverzachtervervanger echter alleen voor lichtgekleurd wasgoed, aangezien citroenzuur een blekende werking heeft. Voor gekleurd of donker wasgoed kan zuiveringszout of azijn een betere optie zijn voor een wasverzachter. Hoe maak je je wasverzachter: Voeg eenvoudig 5 tot 6 eetlepels citroenzuur toe aan een liter warm water. Op deze manier lost het citroenzuur beter op. Roer grondig totdat al het citroenzuur is opgelost. Giet vervolgens de wasverzachter in een geschikt bakje, bij voorkeur een flesje met schroefdop. Doe ongeveer 1-2 doseerdoppen in het wasverzachtervak ​​bij het wasgoed en was uw wasgoed zoals gewoonlijk.

Mmaak de wasmachine schoon

De wasmachine moet ook regelmatig grondig worden gereinigd. Lees ons blogartikel “De wasmachine schoonmaken met huismiddeltjes” hoe je stap voor stap te werk kunt gaan. Maak eerst het pluisfilter van de wasmachine schoon volgens de instructies van de fabrikant. Haal vervolgens de wasmiddellade eruit en plaats deze gedurende 10 minuten in een oplossing van citroenzuur (3 – 4 eetlepels citroenzuur in een liter water). Maak vervolgens schoon met een doek of een oude tandenborstel. Doop een doek in de citroenzuuroplossing en gebruik deze om de afdichting en de deur van de wasmachine schoon te vegen. Daarna droog wrijven. Laat de wasmachine tot slot leeg doorlopen op 90 graden en zonder toevoeging van waspoeder of iets dergelijks.

Maak zelf waspoeder

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om waspoeder te maken. Waarschijnlijk heb je er al veel in huis. Voor het zelfgemaakte waspoeder heb je nodig:

150 g zuiveringszout
150 g soda • 100 g wrongelzeepvlokken
100 g vaatwasserzout

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Hierdoor kan er stof uit de afzonderlijke producten worden geblazen. Adem dit alsjeblieft niet in. Werk met handschoenen om de huid te beschermen tegen mogelijke irritatie. Nadat je alles door elkaar hebt gemengd, bewaar je het waspoeder in een luchtdichte verpakking. Dit voorkomt dat het wasmiddel vocht aanzuigt.

Gebruik ongeveer 1 eetlepel waspoeder per wasbeurt als het wasgoed normaal vervuild is. Ook veel veiliger voor de bonte was.

Maak een vloeibaar wasmiddel

Naast een wasmiddel in poedervorm kun je met een paar middelen ook zelf een vloeibaar wasmiddel maken. Je hebt 30 gram wrongelzeep, 4 eetlepels soda en 2 liter water nodig. Kook eerst 700 ml water en roer de wrongelzeepvlokken en de soda erdoor. Roer tot alles is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat hem ongeveer 1 uur staan. Giet dan nog eens 700 ml water erbij en kook alles opnieuw. Zet weer apart en laat minimaal 6 uur staan. Voeg nu de laatste 600 ml water toe en breng opnieuw aan de kook. Laat goed afkoelen en breng over in een geschikte fles. U kunt het vloeibare doe-het-zelf-wasmiddel gebruiken zoals een conventioneel wasmiddel. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat de massa zeer gelijkmatig is. U moet de fles met het wasmiddel echter voor elk gebruik goed schudden, omdat de wrongelzeep en het soda op de bodem zullen bezinken.

Vlekken verwijderen met kwarkzeep

Om bijvoorbeeld hardnekkige vlekken en vuil van kleding en textiel te verwijderen, kan het helpen om naar wrongelzeep te grijpen. Om dit te doen, neemt u het stuk wrongelzeep in uw hand en maakt u het een beetje vochtig. Wrijf de zeep nu direct over de vlek. Werk grondig in de wrongelzeep en laat alles een beetje intrekken. Het kledingstuk kan dan zoals gewoonlijk worden gewassen.

De wasmachine tussendoor schoonmaken

Zuiveringszout en azijn helpen om de wasmachine snel schoon te maken en onaangename geurtjes te verwijderen. Doe hiervoor 50 g zuiveringszout in het vakje voor de hoofdwas en 50 ml azijnessence in het vakje voor de wasverzachter en laat de machine op 60 graden draaien zonder te wassen.

Verwijder vlekken met citroenzuur

Deodorantresten op kleding of vergeelde hemdkragen zijn lelijk en soms moeilijk te verwijderen. Er blijven vaak gele vlekken achter in de oksel, vooral van deodorantresten. Deze vlekken zijn vooral merkbaar op witte T-shirts. Citroenzuur kan helpen. Maak een oplossing van 15 g citroenzuur en een liter water. Roer goed tot het citroenzuur is opgelost. Neem de te reinigen kleren en doe ze in de citroenzuuroplossing. Laat het geheel inwerken en was daarna het textiel zoals gewoonlijk.